Znajomy wysłał Ci wiadomość, że ktoś użył Twojego zdjęcia? Nie klikaj!

Tagi: brak tagów
2019-12-22
Znajomy wysłał Ci wiadomość, że ktoś użył Twojego zdjęcia? Nie klikaj!

Internetowi oszuści ponownie wykorzystują znany nam z wcześniejszych lat sposób na zainfekowanie wirusem naszych urządzeń. Mechanizm jest bardzo prosty. Musimy otworzyć stronę za pomocą, której pobierzemy wirusa. Aby to zrobić musi nas to zainteresować. Dlatego jest to ostrzeżenie o użyciu naszego zdjęcia.

Wiadomości te dostajemy od znajomych, ale to nie oznacza, że oni o tym wiedzą. Gdy klikniemy załącznik i zainfekujemy wirusem nasze urządzenie też zaczniemy je rozsyłać, nawet o tym nie wiedząc. To dodatkowo dodaje wiadomości wiarygodności. Przecież wysłał ją ktoś kogo znamy.

Gdy klikniemy link zawarty w takiej wiadomości możemy być przekierowani do panelu udającego logowanie do Facebooka. Gdy podamy tam nasze dane przestępca zyska dostęp do naszego konta. Może to również polegać na podaniu numeru telefonu i kodu SMS. Może to być zapisanie na bardzo drogie SMSy premium. Dlatego gdy dostaniemy taką wiadomość nie powinniśmy klikać w link. Najlepiej zadzwonić do tej osoby i powiedzieć, że prawdopodobnie ma wirusa i czy wysłała tą wiadomość. Gdy odpiszemy może ona odpowiedzi tak naprawdę nie zobaczyć jeśli konto jest już w posiadaniu kogoś innego.

Co zrobić gdy już klikniemy w taki link?

Zacznijmy od zmiany hasła i wylogowania się ze wszystkich urządzeń. Facebook posiada specjalną stronę, która pomoże nam w tym. Wejdź tutaj facebook.com/hacked i zaznacz odpowiednia opcję.

Poproś Facebooka aby wylogował Cię ze wszystkich urządzeń. Następnie zmień swoje hasło i włącz uwierzytelniania dwuetapowe. Dzięki temu Twoje konto będzie bezpieczniejsze. Oprócz hasła trzeba będzie również przejść drugi etap weryfikacji np. kodem SMS.

Jeśli na Facebooku do swojego konta używasz maila, do którego hasło jest takie same jak na Facebooku to również zmień hasło na skrzynce pocztowej.

Jeśli podałaś swój numer telefonu warto skontaktować się ze swoim operatorem i zablokować numery premium. Jednocześnie może on pomóc anulować Ci obecną subskrypcję.

Pamiętajcie, że oszuści modyfikują swoje sposoby. Treść wiadomości może się różnić, ale schemat zwykle pozostaje podobny. Będą starali się zainteresować Ciebie czymś aby wymusić kliknięcie w link. Dlatego bardzo dobrze sprawdzaj treść linku i nie klikaj w dziwne nazwy domen lub domeny z literówkami w nazwie np. m0jazielona.pl.

Przeczytaj również

Zastanawiacie się, gdzie w Zielonej Górze zrobić zakupy w niedzielę? Sklepy Intermarché Zielona Góra otwarte są w każdą niedzielę od godziny 9:00 do godziny 18:00….

Aktualności 2024-06-15

Wielkopolski rolnik niszczy rzodkiewki o wartości kilkudziesięciu tysięcy złotych – brak nabywców i wysokie koszty zbiorów zmuszają go do tej drastycznej decyzji. Film ukazujący ten…

Aktualności 2024-06-12

Władze Zielonej Góry i ZKŻ SSA ogłosiły w piątek zawarcie umowy o przekazaniu 500 tysięcy złotych na bieżące prowadzenie ekstraligowej drużyny żużlowej. Dotacja ta ma…

Aktualności 2024-06-08